Publicerad den Lämna en kommentar

Katja ger tvillingarna sin röst

Månen är solens syster finns i tre olika format och Katja Lundberg har läst in ljudboksversionen av romanen.

Katja Lundberg med boken i tre format
Katja Lundberg med Månen är solens syster.

Katja, vad är den största skillnaden mellan att läsa en bok för sig själv hemma i läsfåtöljen och att läsa in en ljudbok?
– Det som skilde sig mest var nog att jag fick lägga största delen av mitt fokus på inlevelsen snarare än på att leva mig in i själva historien; typ som när jag nynnar på en låt utan att kunna den exakta texten. Det är liksom själva melodin och helheten som står i centrum.

Vad har du för erfarenheter som du har kunna ta stöd av i uppdraget?
– Jag skulle säga att jag haft nytta av de teaterutbildningar jag gått, men också faktiskt av att ha sjungit i kör, när det kommer till röstteknik. Och kanske också av min löpning? Det krävs uthållighet under de många timmarna i den lilla studion.

Vad har varit svårast med inläsningen?
– Det svåraste var nog att jag blev ”hemmadöv”. Efter några timmars läsning tappade jag liksom hörseln, och nästan rösten med, svarar Katja med ett skratt. Det var första gången någonsin tror jag, som jag höll låda konstant under åtta timmar på en dag.

Och det roligaste?
– Det var när jag kom in i det som blivit mina favoritpartier i boken – jag ska inte spoila handlingen här, men på några ställen fick jag känslan av att allt stämde och jag kom in i ett riktigt flow!

Vill du göra det igen och i så fall, vilken skulle vara din drömbok att läsa in?
– Ja! Jag vill definitivt göra det igen. Att läsa in ljudböcker har länge varit en dröm för mig, men vilken bok? Hm, bra fråga, men det vore väldigt kul att läsa in en barnbok, att kunna ta ut svängarna ännu mer och mejsla fram karaktärernas olika röster.

Kan du avslutningsvis säga några ord om själva romanen?
Månen är solens syster är en berättelse som transporterar dig till antiken. Den får dig att känna alla dofter, se alla färger och inse att människor i alla tider nog har kämpat med samma utmaningar och önskningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *